play_arrow

Етери

Олександр Савчук про «Кобзарську Трійцю»

micКирило Лукаш today24.06.2024 60

Тло
  • cover play_arrow

    Олександр Савчук про «Кобзарську Трійцю» Кирило Лукаш


Видавець Олександр Савчук з’явився у прямому денному етері на Радіо «Накипіло» в незвичній ролі — як кобзар і представник Харківського кобзарського цеху.

У неділю, 23 червня, у Києві відбувся черговий фестиваль епічної традиції «Кобзарська Трійця». Подія щороку відбувається на свято Трійці. В акції взяв участь відомий харківець, видавець і представник Харківського кобзарського цеху Олександр Савчук, який і розповів, як минув фестиваль цьогоріч.

Активності «Кобзарської Трійці» розпочалися у неділю зранку в Михайлівському Золотоверхому монастирі столиці. Зокрема, здійснили чин освячення нових інструментів (традиційних бандур, кобз і колісних лір), що їх виробили за останній рік. Великий концерт відбувся в приміщенні Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара». Програма складалася із традиційних дум — епічних творів про героїчні події, історичних і козацьких пісень, кантів, псалмів, балад та інших духовних творів, що здавна утворювали репертуар українських бандуристів і кобзарів.

Цікаво, що на рівні з відомими кобзарями, як-от Миколою Товкайлом, Тарасом Компаніченком, Ярославом Криськом та іншими, у фестивалі взяв участь відомий український кінорежисер Олесь Санін (режисер таких стрічок: «Довбуш», 2023; «Поводир», 2013; «Мамай», 2003).


Етери

0%