play_arrow

Я — культура

Як розвивати музеї та інші культурні простори в Україні

micНаталія Буйнова today09.07.2024 348

Тло
  • cover play_arrow

    Як розвивати музеї та інші культурні простори в Україні Наталія Буйнова


Питання розвитку й управління культурною спадщиною в Україні тривалий час залишається актуальним і болючим. Супроти світових стандартів ми значно відстаємо в упровадженні нових підходів. Хоча поодинокі проєкти в цій сфері інколи з’являються, вони не стають виявом нового системного бачення.

Більшість музеїв в Україні так само зосереджена передусім на збереженні колекцій, тоді як у світі акцент роблять на наданні якісних послуг суспільству і перетворенні музейних просторів на освітні й навчальні центри. Архітектурну спадщину в Україні, що руйнується, сприймають як тягар, тоді як в інших країнах такі об’єкти стають драйверами регіонального розвитку.

Нематеріальна культурна спадщина тільки нещодавно стала привертати увагу суспільства, що пов’язано з піднесенням національно-патріотичного духу. Війна, звісно, іще більше вповільнює зміни в цій сфері, проте роздуми та плани на майбутнє потрібні.

Цього разу в нашій програмі Аліна й Наталя обговорюють сучасні світові тенденції та виклики, що стоять перед Україною, з експерткою з розвитку культурної спадщини Оленою Жуковою, кандидаткою історичних наук, доценткою, запрошеною дослідницею катедри збереження культурної спадщини Уппсальського університету (Швеція), керівницею Центру розвитку музеєзнавства й пам’яткознавства (Харків).


Я — культура

0%