play_arrow

Етери

Вахтанг Кіпіані: «Історія не твориться вчора чи завтра — люди творять її прямо сьогодні»

mic Кирило Лукаш today09.08.2024 95

Тло
  • cover play_arrow

    Вахтанг Кіпіані: «Історія не твориться вчора чи завтра — люди творять її прямо сьогодні» Кирило Лукаш


Гостем прямого денного етеру на Радіо «Накипіло» став письменник, автор книжки «Справа Василя Стуса» та чинний військовослужбовець 13 бригади оперативного призначення НГУ «Хартія» Вахтанг Кіпіані. Говорили з ним про цикл історичних лекцій «Як подолати росію: спитай історика», що розпочнеться у Харкові 10 серпня.

Першу лекцію «На щиті у вічність: як ушановували захисників України в діяспорі» читатиме саме Вахтанг Кіпіані. Він розповів, що сам запропонував командуванню бригади провести лекцію.

«В армії ініціятива підлягає карі. Хто запропонував — той і робить. Я починаю, а далі будуть історики, і харків’яни, і львів’яни, і кияни, і одесити, і дніпряни. Ми будемо говорити з різними людьми, показувати різні перспективи, як люди працюють з історичними джерелами. В історії нічого не написано наперед, бо історію пишуть тут і зараз. От ми з вами говоримо, а тим часом українські воїни пишуть історію», — сказав Кіпіані.

Лекція «На щиті у вічність: як ушановували захисників України в діяспорі» відбудеться завтра, 10 серпня, о 17:00. Місце проведення лекції повідомлять після реєстрації за посиланням.

Але з таким співрозмовником, як Вахтанг Кіпіані, бесіда прогнозовано вийшла за межі анонсу майбутньої лекції. Ми говорили про важливість пам’яти й військової меморіялізації пам’яти для сучасної України; про можливі й актуальні рішення, які можна застосовувати вже нині.


Етери

0%