play_arrow

Етери

«Харків — точка тяжіння» — дослідження про участь харків’ян у житті міста й харківську ідентичність

micФіліп Дикань today13.08.2024 58

Тло
  • cover play_arrow

    «Харків — точка тяжіння» — дослідження про участь харків’ян у житті міста й харківську ідентичність Філіп Дикань


«Харків — точка тяжіння». Так називається дослідження, проведене громадською організацією «Дослідницьке бюро “Соціологіст”». Дослідження мало на меті оцінити потенціал участі харків’ян у житті міста, розглянути харківську ідентичність, виявити точки та ідеї солідарності й розколу між різними групами харківців і з’ясувати очікування, страхи та сподівання щодо життя у місті.

Учасники дослідження, які входили до чотирьох цільових груп (харків’яни, які нині живуть у Харкові; внутрішньо переміщені особи (ВПО), що переїхали до Харкова після 24 лютого 2022 року; харків’яни, які після 24 лютого 2022 року виїхали в межах України; харків’яни, які після 24 лютого 2022 року виїхали за кордон, окрім країни-агресорки й Білорусі), відповідали на запитання та брали участь у дискусіях із кількох тем: потенціал участі харків’ян у ранньому відновленні міста; харківська ідентичність, тобто якими сьогодні є засади визначення себе як харків’янина; точки солідарності й точки розколу між різними групами містян; теми та ідеї, які об’єднують харківську громаду, і ті, що створюють розмежування ми — вони; очікування, страхи та сподівання щодо життя у Харкові (сьогодні й після війни); комплексний індекс «Сила тяжіння до міста»; рекомендації для комунікації різних об’єднувальних тем, а також опрацювання проблемних питань, що роз’єднують громаду.

З результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням. А у програмі «Накипіло ввечері» про нього та його результати розповіли соціологині: Тетяна Зуб — керівниця ГО «Дослідницьке бюро “Соціологіст”» і Поліна Алпатова — співзасновниця ГО «Дослідницьке бюро “Соціологіст”».


Етери

0%