play_arrow

Етери

Як у міській владі зміцнюватимуть українськомовне середовище Харкова

micВолодимир Носков today22.08.2024 16

Тло
  • cover play_arrow

    Як у міській владі зміцнюватимуть українськомовне середовище Харкова Володимир Носков


Днями депутати міської ради затвердили Програму розвитку й функціонування української мови в Харкові на 2024–2028 роки. Розробленням документа займалися фахівці департаменту освіти міськради.

В обґрунтуванні програми йдеться, що проблеми використання української мови в місті є майже в усіх царинах життя. Зокрема, в освіті й науці, культурі й засобах масової інформації, державному управлінні, правовій і військовій сферах, царинах обслуговування і виробництва. Там зазначили, що зміцнення статусу державної мови в умовах війни з росією є «питанням національної безпеки».

Щоб української в Харкові звучало більше, Програма розвитку й функціонування української мови передбачає: поповнення бібліотечних фондів українськомовною літературою, організацію буккросингу в громадських місцях, створення медіапродуктів з українознавства, грошове стимулювання переможців усеукраїнських олімпіад з української мови та літератури тощо.

Крім того, планують упровадити контроль за дотриманням мовного законодавства між департаментами, управліннями та іншими виконавчими органами міськради.

Рекламу потрібно буде розміщувати тільки українською, а публічні заходи також проводити державною мовою. До того ж учителі в школах і викладачі у вишах повинні викладати суто українською мовою.

Наскільки ці пункти мовного документа є ефективними та як програма міської ради може вплинути на розвиток українськомовного середовища — про це в подкасті «Накипіло вранці» ми міркували із представницею уповноваженого із захисту державної мови Вікторією Вітер.


Етери

0%