play_arrow

Етери

Рожеві гори й динозаври на розмальованій стіні укриття харківської лікарні

micВолодимир Носков today18.09.2024 12

Тло
  • cover play_arrow

    Рожеві гори й динозаври на розмальованій стіні укриття харківської лікарні Володимир Носков


Рожеві гори, море, синій птах, білі ведмеді, що грають у баскетбол, динозаври — ці та інші сюжети віднедавна можна побачити на стінах укриття однієї з міських клінічних дитячих багатопрофільних лікарень. Малювала їх дитяча команда під орудою ізраїльської художниці українського походження Зої Север.

Перетворення стін захисних підземель на яскраві малюнки — ініціатива засновниці фонду «Об’єднані люди планети», художниці Зої Север та аташе з питань культури Посольства Держави Ізраїль в Україні Регіни Шафір. Зокрема, вони вже реалізували схожий проєкт у Києві, розписавши стіни бомбосховища одного з ліцеїв міста.

Розпис харківської дитячої лікарні відбувся на початку вересня і тривав кілька днів. Назва артініціативи є символічною — «Вікно у світ». Останні два з половиною роки велика війна позбавляє дітей можливості більше проводити час на подвір’ї, на природі, зокрема насолоджуватися теплою осінню. Натомість вони через тривалі повітряні тривоги в Харкові вимушені годинами сидіти в підвальних, хоч і добре обладнаних, приміщеннях лікарні. Тому художниці Зої Север хочеться, щоб хлопчики й дівчатка з важкими хворобами не дивилися на сірі стіни, а щоб перед їхніми очима розгортався яскравий світ мандрів, казок і мрій.

Цей проєкт допомагає утілювати одна з найбільших українських IT-компанія Intellias.

Як говорять батьки, медперсонал і діти, тепер усім буде веселіше перебувати в безпечному просторі лікарні. У подкасті «Накипіло вранці» ми дізналися, як пацієнти з художницею обирали історії для майбутніх стінописів. У гостях епізоду — ізраїльська художниця українського походження Зоя Север і менеджерка напряму корпоративної соціальної відповідальності в IT-компанії Intellias Олександра Чучко.


Етери

0%