play_arrow

Етери

Яке обладнання закуповує влада, щоб у будинках було тепло і світло попри ворожі обстріли критичної інфраструктури

micВолодимир Носков today19.09.2024 8

Тло
  • cover play_arrow

    Яке обладнання закуповує влада, щоб у будинках було тепло і світло попри ворожі обстріли критичної інфраструктури Володимир Носков


Як влада багатьох міст України готує енергообладнання до осінньо-зимового сезону, зокрема закуповує когенераційні установки, генератори й газопоршневі установки, джерела безперебійного живлення, наприклад зарядні станції, акумулятори й інвертори, сонячні електростанції тощо? Це спеціальне обладнання альтернативних джерел енергії потрібне, щоб забезпечити теплом, електрикою і гарячою водою міста, у яких російський агресор обстрілами знищив ТЕЦ, трансформаторні підстанції та інші об’єкти, що розподіляли для населення електрику й тепло.

Зокрема, у Харкові ворог знищив майже всю критичну інфраструктуру, що взимку забезпечувала мегаполіс теплом і електроенергією. Тепер міська влада спільно з обласною військовою адміністрацією та урядом працює з міжнародними партнерами й фондами, щоби вчасно завести когенераційні та газопоршневі установки, а також мобільні котельні. Міський голова Ігор Терехов називає цей процес створенням у Харкові автономного енергоострова.

За аналізом даних системи державних закупівель Prozorro, від початку року лише газових генераторів і когенераційних установок у Харкові придбано на 1,5 мільярда гривень. Це один із найвищих показників у країні. Також серед областей-лідерок — Київська, Дніпропетровська й Запорізька.

Докладніше про дослідження закупівель енергообладнання як великими енергокомпаніями, так і громадами й підприємствами самостійно для підвищення своєї енергонезалежності в подкасті «Накипіло вранці» поговорили зі старшим аналітиком проєкту громадського контролю держзакупівель Dozorro TI Ukraine Ярославом Пилипенком.


Етери

0%