play_arrow

Етери

Новели з історії Слобожанщини на основі судових справ XVII–XIX століть

micФіліп Дикань today20.09.2024 5

Тло
  • cover play_arrow

    Новели з історії Слобожанщини на основі судових справ XVII–XIX століть Філіп Дикань


Дослідник минувшини Слобідської України Андрій Парамонов видає суто наукові книжки з історії рідного краю, хоч і для широкого загалу. Але свого часу він видав книжку новел, написану на основі реальних судових справ XVII–XIX століть. Тоді вона вийшла російською мовою, якою було складено тодішні документи. Тепер дослідник переклав новели українською, оновив — й от з’явилася книжка «Слобожанські образки. Новели старої Слобожанщини».

Чи може сухий юридичний документ не просто надати деталі, які допомагають дослідити ту чи ту епоху певного регіону (у нашому випадку Слобідської України), але й надихнути на уявлення про життя в усьому його колориті, в усіх барвах, в усій соковитості? Коли ці папери потрапляють на очі Андрієві Парамонову — так, можуть.

Документи не передають запахів полів і квітучих садів; страв, які куштували жителі старовинних козацьких містечок; запахів щойно намащених дьогтем чобіт або самих їхніх власників — утомлених важкою працею пропітнілих робітників. Документи не передають гомону юрби біля церкви або прискореного дихання закоханих. Проте все це відчуваєш, гортаючи сторінки «Слобожанських образків» Андрія Парамонова — невтомного дослідника історії нашого краю.

Є тут і найголовніше — людські історії та емоції. У цих новелах вирують пристрасті: любов і ненависть, дружба й зрада, хтивість, жадібність, жага до збагачення, нездійсненні фантазії та намагання будь-що дійти до заповітної мрії, нехай навіть переступаючи закон — саме те, чим по вінця повні старовинні судові акти та протоколи допитів. Є в текстах, між іншим, навіть містика.

Про історії реальні та художньо переосмислені Андрій Парамонов розповів у програмі «Накипіло ввечері».


Етери

0%