play_arrow

Етери

Про паралімпійських чемпіонів без офіціозу і з особистими враженнями спортсменів

mic Володимир Носков today23.09.2024 2

Тло
  • cover play_arrow

    Про паралімпійських чемпіонів без офіціозу і з особистими враженнями спортсменів Володимир Носков


Як незрячий паралімпієць Михайло Сербін відчуває, скільки залишилося до фінішу й коли варто пришвидшитися? З яким обличчям парачемпіон Максим Веракса проходив мимо російських (нейтральних) спортсменів? Що вразило паратенісистку Марину Литовченко в безбар’єрному просторі спортивних об’єктів паралімпійських змагань і самого Парижа й на що варто звернути увагу в Харкові під час побудови доступної інфраструктури? Це лише кілька пунктів розмови в подкасті «Накипіло вранці» з переможцями ХVІІ літніх Паралімпійських ігор, що відбулися у Парижі. До нас у студію завітали парачемпіони: Максим Веракса, Марина Литовченко і Михайло Сербін.

Найтитулованіший паралімпієць країни — Максим Веракса. У Парижі він виборов шістнадцяту медаль за роки участі в Паралімпійських іграх. Цього разу в Максима переможна срібна медаль. Він проплив дистанцію 100 метрів вільним стилем за 53,64 секунди. Змагання на стометрівці мав у класі S12. Паралімпійським чемпіоном на цій дистанції став українець Ярослав Денисенко з Полтавської області.

Максим Веракса — сорокарічний плавець із порушенням зору. Він чемпіон трьох Паралімпійських ігор (2008, 2012, 2016), на яких за кар’єру зібрав 16 медалей усіх ґатунків. Він також дванадцятиразовий чемпіон світу та чинний призер Євро-2024 у двох дисциплінах.

Найцікавіше і, мабуть, найскладніше в історії тренувань і підготовки до літніх Паралімпійських ігор — те, що Максим Веракса залишався в Харкові. Не раз під час тренувальних запливів у басейні він чув, як ворог обстрілює місто. Нині спортсмен у роздумах, чи варто продовжувати кар’єру плавця.

Михайло Сербін теж український плавець, який побив власний світовий рекорд від 2023 року: він проплив стометрівку в класі S11 на спині із часом 1:05.84 хвилини. Таким результатом Михайло приніс національній паралімпійській збірній третє золото. Українець також виграв 2021 року в Токіо.

Що означає результат стометрівки для спортсмена Михайла Сербіна? Загалом для двадцятирічного українця медаль стала вже третьою на рівні Ігор. Окрім двох золотих нагород, Михайло виборов срібло 2021 року в плаванні на 200 метрів комплексом.

Срібна призерка Паралімпіади в настільному тенісі — Марина Литовченко. Вона змагалася у класі WS6. На шляху до фіналу Литовченко здолала польку Катаржину Маршал у чвертьфіналі, а в півфіналі — румунку Камелію Чіріпан у трисетовому матчі. У фіналі українка могла вдруге поспіль зустрітися з нейтральною Маліак Алієвою, яку обіграла в Токіо. А втім, суперницею Литовченко стала не Алієва, а Наджла аль-Даєні, представниця Іраку. Вона вибила нейтральну спортсменку в чотирисетовому поєдинку та пройшла до фіналу. Тож Марина Литовченко здобула срібну медаль у змаганнях із настільного тенісу на літніх Паралімпійських іграх.

Для Марини Литовченко це третя медаль у кар’єрі в одиночних турнірах Паралімпіади: бронза у 2016 році, золото у 2021-му та срібло у 2024-му. Для України вона принесла четверту медаль на Паралімпіаді-2024.

До того ж Марина Литовченко й далі працює на соціологічному факультеті ХНУ імені В.Н. Каразіна та є однією з активних амбасадорок освітнього закладу в міжнародних акціях щодо залучення грошей на відновлення розбитих ворогом корпусів університету й відновлення повноцінного навчально-наукового процесу. Зокрема, 10 квітня 2022 року в соціальних мережах Марина Литовченко оголосила про аукціон із продажу своєї золотої медалі з Паралімпійських ігор 2020 року в Токіо, гроші з якого було призначено для підтримки вишу.

Варто нагадати, що на ХVІІ літніх Паралімпійських іграх — 2024, що відбувалися з 24 серпня по 8 вересня, Україну представляли 140 параспортсменів. Від Харкова там змагалися дев’ятеро параспортсменів. Вони вели запеклу боротьбу за медалі в чотирьох видах спорту. У результаті паралімпійці з Харківської області вибороли одну золоту, три срібні та три бронзові медалі. Загалом українські паралімпійці здобули в Парижі 82 нагороди, з яких 22 — золоті, 28 — срібних, 32 — бронзові, посівши сьоме місце в медальному заліку.


Етери

0%