play_arrow

Етери

Харківський театр ляльок відвідав світову столицю лялькарів

micКирило Лукаш today01.10.2024 6

Тло
  • cover play_arrow

    Харківський театр ляльок відвідав світову столицю лялькарів Кирило Лукаш


У французькому місті Шарлевіль-Мезьєр розташовано штаб-квартиру Міжнародної асоціяції театру ляльок — UNIMA. Це робить це містечко світовою столицею лялькарів і лялькарок.

УНІМА — це афільована структура ЮНЕСКО. Головна її мета — сприяти розвитку лялькового й маріонеткового театру задля дотримання прав людини, зокрема — на мир, свободу й розвиток, а також допомагати міжнаціональному й міжкультурному взаєморозумінню. Для цієї мети Асоціяція об’єднує під одним дахом усі можливі види лялькового театру, зокрема традиційні та національні (театр тіней, театр великих ляльок, театр ляльок на воді тощо).

Минулого тижня Харківський державний академічний театр ляльок імені В.А. Афанасьєва повернувся з фестивалю, що відбувався в Шарлевіль-Мезьєрі. У прямому денному етері на Радіо «Накипіло» про цю мистецьку подорож говорили з акторкою театру Олександрою Шликовою.

Харківський театр ляльок показав у Франції виставу «Жираф Монс» за текстом Олега Михайлова та режисерії Оксани Дмітрієвої.

Як сприйняв французький глядач і професійна спільнота виставу про маленького жирафа й дуже дивну весну — весну, коли з неба почало падати каміння? Чи плакали в глядацькій залі, як це відбувається у будь-якому українському місті? Чому досі важливо показувати українське мистецтво в европейських країнах і чи має ефективність культурна дипломатія? Який зв’язок між показом «Жирафа Монса» у Франції й наявністю САУ CAESAR в українському війську?


Етери

0%