play_arrow

Пліч-о-пліч

Як ветерани можуть навчити школярів захисту України

micВолодимир Носков today16.10.2024 3

Тло
  • cover play_arrow

    Як ветерани можуть навчити школярів захисту України Володимир Носков


Новий випуск подкасту «Пліч-о-пліч» про ветеранів, які в школах і гуртках діляться своїм досвідом із підлітками. Це воїни, що розмірковують зі школярами про відповідальність перед батьківщиною. Вони розповідають хлопцям і дівчатам, як звільняли від російського ворога міста й села Харківщини, Херсонщини, а також Київської області й Донбасу. Не обходиться у таких розповідях без зворушливих, а інколи комедійних історій про побратимів і посестер у війську, які завжди готові вирішальної миті підставити надійне плече.

Річ у тім, що в багатьох школах запрошують вести уроки захисту України ветеранів російсько-української війни. Хто, як не вони, може з учнями запустити дрон і розповісти їм про можливості безпілотників, потренуватися з ними в тактичній підготовці військовослужбовця, показати їм, як правильно накласти турнікет і взагалі надати першу допомогу в разі поранень собі й тому, хто поруч. Це все теми інтегрованого курсу «Захист України». Учні десятих та одинадцятих класів із цього навчального року вивчають захист України за новою програмою і новим стандартом.

Ми дізналися, як у школах проводять уроки захисту України, яке обладнання закуповують і використовують для практичних занять. А головне — поцікавилися у ветеранів, чим їм нині важливо поділитися з дітьми, щоб ті ставилися до Сил оборони, зокрема до захисників і захисниць, з більшою повагою і відповідальністю, а за потреби в майбутньому були готовими долучитися до лав українського війська.

У розмові взяв участь ветеран і вчитель предмета «Захист України» Василь Чаговець. Він викладає старшокласникам ліцеїв № 1 і № 2 Донецької селищної громади, що в Ізюмському районі Харківської області. Значну частину свого життя Василь служив в українському війську за контрактом. На початку повномасштабного вторгнення він вирушив обороняти країну добровольцем. А з першого вересня цього року викладає школярам оновлений інтегрований курс «Захист України».

Також із нами поділився досвідом вишколу підлітків у межах допризовної підготовки й заохочення дітей до відповідальності перед державою ветеран і молодший сержант Михайло Купчин. На початку повномасштабної війни черкащанин Михайло вступив до лав тероборони, а згодом перевівся до батальйону «Вовки Да Вінчі», разом з яким брав участь в операціях на східному напрямку. Від Головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського отримав відзнаку «За звитягу».

Наприкінці весни 2023-го Михайло звільнився зі служби за сімейними обставинами. Нині ж Михайло Купчин з однодумцями проводять вишколи юнакам та юначкам Чорнобаївської селищної громади. Там він очолює гурток «Бойові мурахи», що працює на базі Центру дитячої та юнацької творчості. Михайла запросили з тренінгами до Інституту післядипломної освіти до майбутніх учителів оновленого предмета «Захист України». Ми поцікавилися у тренера, чи були серед його слухачів ветерани й ветеранки. І запитали, як узагалі вчителі сприймають ініціативу Міністерства освіти й науки України з оновлення курсу «Захист України».

Запровадження у школах експериментального курсу прокоментувала координаторка проєктного офісу при МОН із оновлення інтегрованого курсу «Захист України» й освітня аналітикиня Ірина Когут.

Фото: НУШ


Пліч-о-пліч

0%