play_arrow

Етери

Потрібне безбар’єрне тимчасове житло для маломобільних переселенців

micВолодимир Носков today21.10.2024 2

Тло
  • cover play_arrow

    Потрібне безбар’єрне тимчасове житло для маломобільних переселенців Володимир Носков


Через посилення бойових дій на Куп’янському напрямку, а отже серйозні пошкодження критичної інфраструктури неможливо вчасно запустити опалення. Тому влада наполегливо просить людей терміново евакуюватися до початку холодів у більш безпечні регіони України. Наразі влада, поліція, волонтери вивозять людей із Куп’янської, Кіндрашівської, Курилівської та Петропавлівської громад. Як поінформував у ранковому зведенні начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, з Куп’янського й Борівського напрямків за добу евакуйовано 118 осіб, серед них — трьох дітей.

Усі, хто зголошується їхати до Харкова, спочатку потрапляють до так званого транзитного гуманітарного центру благодійної організації «Координаційний гуманітарний центр». Тут, у безбар’єрному просторі, перебувають представники влади, громадських організацій, медики та психологи. Людей реєструють і запитують про їхні проблеми з документами, а також дізнаються, чи потрібен їм гуртожиток, шелтер тимчасового проживання або ж переселенці мають змогу самостійно винаймати квартиру. Далі вже відбувається поселення людей. У транзитному центрі люди можуть отримати їжу, воду, одяг, матраци, постільну білизну, побутові речі, засоби гігієни тощо. У цьому центрі працюють і фахівці благодійного фонду «Право на захист».

«Право на захист» — це провідна правозахисна українська організація, що серед іншого надає психосоціальну й матеріальну підтримку внутрішньо переміщеним особам. Тут захищають права переселенців, постраждалих від воєнних дій, біженців та осіб без громадянства.

У ранковому етері Радіо «Накипіло» керівниця регіонального офісу в Харкові БФ «Право на захист» Анна Горенич розповіла, що наразі є проблема з достатньою кількістю місць для поселення людей із фізичними порушеннями здоров’я. Для цього потрібно спеціально обладнати перші поверхи гуртожитків, де облаштують побут ВПО.

У подкасті пані Анна розказала про допомогу переселенцям, що надає їхній благодійний фонд у гуманітарному транзитному центрі. Він допомагає оформити фінансові виплати, людей консультують юристи, а також багато переселенців звертається по психологічну підтримку. Ви можете звернутися до організації за номером: (068), (093), (099) 507-50-90.


Етери

0%