play_arrow

Етери

Важлива духовна присутність із Богом, а не наїдки

micВолодимир Носков today02.05.2024 23

Тло
  • cover play_arrow

    Важлива духовна присутність із Богом, а не наїдки Володимир Носков


Сьогодні, другого травня, у православних, греко-католиків і левової частки протестантів розпочався особливий передвеликодній триденний період. У четвер Страсного тижня християни згадують Тайну вечерю Сина Божого в людській подобі із дванадцятьма його учнями, а також те, як Юда зрадив Христа за тридцять срібняків.

Страсна п’ятниця — день скорботи. Цього дня віряни читають глави Біблії, де описано розп’яття Ісуса на Голготі із двома розбійниками за звинуваченням прокуратора Понтія Пілата. Уже розп’ятий на хресті, потерпаючи від болю, Христос вигукнув до Отця Небесного: «Отче, прости їм, бо не відають, що чинять».

Субота в Страсному тижні — тиха й велика. Цього дня згадують смерть Христа й те, як дух Спасителя спустився в пекло й вивів звідти душі праведників.

У неділю світле свято — Воскресіння Христове. Про Великдень оповідає відомий епізод Євангелія, коли Марія Магдалина на третій день після смерті Спасителя разом із двома іншими жінками прийшла до печери, де було поховано Ісуса Христа, щоб помазати Його тіло ароматною олією, і побачила, що камінь від печери відсунуто. Увійшовши до печери, жінки побачили там янгола в білому одязі, який сповістив їм, що Ісус воскрес. І так чутка про воскресіння Христа від учнів до їхніх учнів, від одного покоління християн до наступного поширилася світом аж до наших днів.

Під час великої війни, коли навколо так багато горя, болю та сліз, біблійні притчі та Христові проповіді до учнів і нас, його послідовників, набувають нових сенсів. Тому священники й пастори закликають не надто захоплюватися маячнею щодо приготувань наїдків на святковий стіл і прибирання до блиску тощо. Цими днями важливіша духовна присутність із Богом, важливо прийти до церкви й розділити свято разом з усіма мирянами. Як це можна зробити у великодні дні — розповів архієпископ Харківський і Слобожанський Православної церкви України Митрофан.

На Великдень у Харкові буде зачинено всі кладовища й меморіальні комплекси, які перебувають на балансі комунального підприємства «Ритуал». Жителям міста рекомендують не ходити на цвинтарі й меморіали протягом усіх Великодніх свят і поминальних днів. Про це повідомили у пресслужбі Харківської міської ради з посиланням на КП «Ритуал».

«В умовах, коли ворог посилює ракетні атаки й удари безпілотниками по критичній і цивільній інфраструктурі Харкова, це допоможе убезпечитися від непередбачуваних обстрілів», — пояснили в міськраді.

У неділю, п’ятого травня, не працюватимуть як відкриті для відвідування, так і закриті через міни місця поховань. За словами представника КП «Ритуал» Сергія Піженка, щоб запобігти скупченням, людей планують не пускати на кладовища й протягом тижня після Великодня.


Етери

0%