play_arrow

Етери

Що має бути у великодньому кошику

micВолодимир Носков today02.05.2024 35

Тло
  • cover play_arrow

    Що має бути у великодньому кошику Володимир Носков


Дріжджові, сирні, солодкі, солоні, з додаванням родзинок, маку, шоколаду, з рахат-лукумом, круглі, квадратні, переплетені, у формі голубки й навіть із черствого хліба… — усе це паски. Наші господині й господарі неймовірно винахідливі в підготовці святкового столу й великоднього кошика, з яким ідуть до церкви. Ведучий Володимир Носков зізнався: тільки напередодні цього випуску прочитав рецепт, за яким яйця можна фарбувати не тільки в лушпинні цибулі або спеціальними харчовими фарбами, але й у червоному вині. Ось така креативна кухня до Великодня.

У програмі «Накипіло вранці» говорили про символічність головних страв святкового столу на Великдень. Вибір продуктів для великоднього кошика не випадковий. У ньому мають бути:
– паска як символ Воскресіння Христового й Царства Небесного;
– сир і масло. Набіл, особливо молоко, є первотвором, продуктом, не створеним людиною, а подарованим природою. Ці продукти кладуть у невеликі посудини, а зверху малюють хрестик;
– яйця (писанки та крашанки). Яйце — це один із символів Великодня. Воно символізує нове життя;
– шинка або ковбаса. Це символ душевної радості, що настає від сповнення людиною Божої волі;
– хрін. Це міцне коріння, яке може дати людині віра у Воскресіння Господа Ісуса Христа. До того ж хрін символізує міцність і незламність людського духу після прийняття таїнства сповіді;
– сіль — символ повноти й достатку. У Біблії сіль символізує спосіб зв’язку між Богом і його народом.
Окрім переліченого, у кошик можна покласти ще сало й мак.

Більшість господинь, готуючись до Великодніх свят, роблять крашанки. Хтось віддає перевагу традиційним технікам, як-от зварити яйця в цибулевому лушпинні й уже потім видряпувати візерунки. Інші користуються незвичними й цікавими методами.

Один із таких — фарбування яєць за допомогою вина. Ви будете здивовані результатом: крашанки вийдуть незвичними, красивими, з мерехтливим ефектом. А робити їх доволі просто.

Передусім яйця добряче миють, а далі їх кладуть у каструлю й заливають червоним вином. Воду додавати не потрібно. Опісля каструлю ставлять на плиту й варять 8–10 хвилин після закипання. Потім каструлю знімають із плити й лишають так на 10–12 годин. Коли вказаний час минув, яйця дістають із вина, викладають на паперову серветку чи рушник і дають їм просохнути. Наостанок залишається тільки милуватися результатом.

Гостями етеру стали:
Наталія Олійник — господиня, голова громадської організації «Спілка етнологів і фольклористів міста Харкова» та провідна методистка КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури й мистецтва»;
Тетяна Синюгіна — співвласниця пекарні «Пухкé», яка працює, зокрема, з кав’ярнею Pakufuda;
Ольга Кутова — волонтерка й керівниця відомого магазину «Нахлібник», у якому є власна пекарня.


Етери

0%