play_arrow
Різдвяна вечеря на Слобожанщині: як підготувати стіл Володимир Носков
Ячмінна кутя, пироги з начинкою, вареники, риба, капусняк або пісний борщ на рибі чи квасолі, квашена капуста, солоні огірки, помідори та різні напої, зокрема узвар, — так до совєцької революції господині на Слобожанщині готувалися до різдвяної пісної вечері. Нині на столі можуть бути улюблені салати й фрукти. А от на Щедрий вечір на стіл ставлять холодець, ковбаси та м’ясні страви.
Сьогодні на Харківщині мало хто з господинь готує на вечерю класичне меню із 12 страв. Дослідники-етнографи кажуть, що обов’язку готувати саме таку кількість страв не було. Ця традиція прийшла до нас уже в післявоєнний період.
Про різдвяну вечерю, приготування оселі до Різдва, атрибутику й родинні традиції говорили в етері Радіо «Накипіло» з Наталею Олійник — головою громадської організації «Спілка етнологів і фольклористів міста Харкова».
Фото: Вікімедіа