play_arrow

Етери

Слобожани й галичани про свої родинні традиції на Святвечір

micВолодимир Носков today21.12.2023 333

Тло
  • cover play_arrow

    Слобожани й галичани про свої родинні традиції на Святвечір Володимир Носков


Цього року нарешті все стає на свої місця. Спочатку ми відсвяткуємо Різдво Христове, а через тиждень зустрічатимемо новий рік. Це стало можливим завдяки тому, що Православна церква України й Українська греко-католицька церква перейшли на церковний новоюліанський календар. Тож 24 грудня багато хто з нас збереться за родинним столом, щоб зустріти різдвяну зірку — символ новонародженого Ісуса Христа. Напевно, господині з господарями вже клопочуться через придбання продуктів, свічок, зірок, рушників і глечиків для Святвечора та створення незабутньої атмосфери вдома. Що прикметно, у кожної з господинь припасено авторські рецепти куті, узвару, голубців, вареників, риби тощо.

Не менш цікавими сьогодні видаються сімейні традиції святкування Різдва. Ведучий Володимир Носков зізнався: для нього було відкриттям, що на Слобожанщині колись готували кутю з ячменю, бо він звик до куті з пшона або з рисом. А коли опинився як переселенець на вечері в галицькій родині, то там смакував борщем із вушками, з грибами й пампухами. Однак етнологи говорять: культура й традиції різних регіонів України настільки переплелися, що вже й складно сказати, що запозичено в галичан, а що є суто слобожанським.

Про традиції святкування Різдва Христового на Слобожанщині в подкасті «Накипіло вранці» поговорили з доценткою катедри українознавства філософського факультету ХНУ імені В.Н. Каразіна, кандидаткою історичних наук та етнологинею Наталею Аксьоновою, а також із членкинею спільноти волонтерів «Галицькі господині» Майєю Демчиною зі Львова.


Етери

0%