У стравах «Галицьких господинь» для військових — інгредієнти домашнього затишку й любові Володимир Носков
«Галицькі господині» — так називається львівська волонтерська команда, що від початку російсько-української війни, із 2014 року, готує та передає армійцям страви до обідів і смаколики. Якщо запитати волонтерок, що вони готують, то ті скажуть вам: «Нема такого, чого ми вже не приготували для наших воїнів». Тушонку з м’ясом, консервацію, салати з помідорів та огірків і, звісно ж, варення. А ще — голубці, вареники, сирники (ті, що пляцки), млинці з різною начинкою… Це далеко не повне меню «Галицьких господинь».
Підхід — професійний і з душею. Бо ними керує справжня шеф-кухарка Оксана Кончак, що працювала в одному зі львівських ресторанів.
Нещодавно «галицькі господині» завершили великодній маратон. Кілька десятків талановитих кулінарок пекли паски, робили крашанки, запікали ковбаски, терли хрін для бурячків… і так у них набрався величезний великодній кошик. Його освятили й передали на фронт у військові бригади Харківщини, Донбасу, Херсонщини, Запоріжжя, одно слово, усюди, де точаться бої. Ба більше, волонтерки продають кулінарні шедеври й композиції з верби на благодійних ярмарках, щоби збирати гроші на дрони та прилади радіоелектронної боротьби.
Усі «галицькі господині» та їхні чоловіки об’єднані ідеєю допомагати воякам чим тільки можна вибивати російського агресора з нашої землі. У подкасті «Накипіло вранці» була засновниця та керівниця волонтерської команди «Галицькі господині» Оксана Кончак. Вона розповіла, що недавно завдяки продажу великодніх композицій із верби вдалося назбирати понад 200 тисяч гривень. За них купують бойові «пташки».