Поїзд-кухня готує обіди пацієнтам харківських лікарень і переселенцям Володимир Носков
Сьогодні в подкасті «Накипіло вранці» розповіли про те, як кухарі поїзда-кухні Food Train готували гарячі обіди для пацієнтів лікарень і переселенців у дні повного знеструмлення Харкова внаслідок ворожого масованого удару по критичній інфраструктурі.
Що таке поїзд-кухня Food Train? Це найсправжнісінький поїзд, що складається із шести вагонів. У них розміщено холодну й гарячу кухні, вагон для зберігання води, а також окремий для обладнання, що забезпечує автономну роботу кухні в найскладніших прифронтових районах України. Кухарі й техперсонал мають іще один комфортний вагон для відпочинку.
Food Train здатен працювати повністю автономно п’ять-сім діб, готуючи понад 10 тисяч порцій їжі щодня. Водночас для приготування такої кількості порцій потрібно тільки 14 кухарів, а також сімох залізничників — для підтримки операційної діяльності поїзда.
Працює цей унікальний поїзд від осені минулого року. Над його створенням працювала спільна команда АТ «Укрзалізниця» й фонду американського мільярдера Говарда Баффета.
Автономна залізнична кухня вирушає туди, де сьогодні, під час війни, людям найскрутніше. Що стосується роботи кухарів у Харкові, то вони встигли під час знеструмлення приготувати понад 15 тисяч гарячих обідів. Більше про кухню на колесах нам у подкасті розповів координатор проєкту Food Train Артур Ботченко.