play_arrow

Пліч-о-пліч

Помічники ветеранів у громадах Харківщини

micВолодимир Носков today08.07.2024 1158

Тло
  • cover play_arrow

    Помічники ветеранів у громадах Харківщини Володимир Носков


У цьому випуску подкасту «Пліч-о-пліч» ви познайомитеся з людьми, які після батьків і коханих першими від імені місцевої влади зустрічаються із захисниками, що повертаються із фронту в цивільне життя. У деяких громадах Харківщини такими є помічники ветеранів.

Як розповів начальник управління у справах ветеранів обласної військової адміністрації Олег Пуль, від початку 2024 року помічники ветеранів працюють у Балаклійській, Валківській, Красноградській, Лозівській, Пісочинській, Богодухівській і Чугуївській громадах. Перед тим вони пройшли спеціальний відбір Мінветеранів і тритижневе навчання у центрі ветеранського розвитку, що працює на базі Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.

У Красноградській громаді на поміч воїнам та їхнім сім’ям готова прийти фахівчиня із соціальної роботи комунального закладу «Красноградський центр соціальних служб» і помічниця ветерана Олена Шолом. Пані Олена добре знає, із чим стикаються дружини військовослужбовців, як хвилюються, коли їхні чоловіки не відповідають, бо перебувають на передовій і, зрештою, як складається подальше життя тих дружин, кохані яких загинули від ворожих дронів. Однак помічниця ветерана наголосила, що є не вдовою, а дружиною загиблого захисника. Серед її пріоритетів — підтримка дітей і дружин героїв і супровід ветеранів чиновничими кабінетами.

Лозівську громаду представляють помічниці ветерана Людмила Колісниченко, учасниця бойових дій і дружина захисника України, й Олена Шаповал, дружина захисника України. Жінки працюють в управлінні праці й соціального захисту населення у Лозівській міській раді. Під час нашої бесіди вони перебували в робочому кабінеті своєї начальниці Вікторії Кіпкало. Долі жінок сповнені драматичних подій російсько-української війни, але головне те, що тепер вони діляться власним досвідом: як добиватися реабілітації військовослужбовця за кордоном або в українських якісних ребцентрах, як пробивати байдужість деяких керівників військових частин, щоб отримати довідку для оформлення статусу учасника бойових дій, як бути хорошою доглядальницею тяжкопораненому захисникові.

Своїм досвідом Людмила й Олена охоче діляться з посестрами, а головне — це допомагає їм в обстоюванні прав лозівських ветеранів війни.

Після цьогорічного оновлення проєкту в Міністерстві у справах ветеранів збираються на національному рівні готувати й надавати фахівців із супроводу ветеранів війни і демобілізованих осіб. Спеціалісти, які вміють комунікувати безпосередньо з ветеранами, працюватимуть у кожній міській і селищній раді.

У травні виконувач обов’язків міністра у справах ветеранів Олександр Порхун розповів журналістам Укрінформу, що Мінветеранів провело переоцінку експериментального проєкту «Помічник ветерана», який реалізовували минулого року в понад десяти містах України, усунуло недоліки, а тепер напрацьовує проєкт «Фахівець із супроводу ветеранів війни і демобілізованих осіб». Недавно в Реєстрі кваліфікацій з’явилася нова професія, що так і називається: «фахівець із супроводу ветеранів війни і демобілізованих осіб».

Як запевнив Олександр Порхун, після погодження проєкту постанови його ухвалюватиме уряд, і тоді розпочнеться запуск ініціативи на регіональному рівні. За його словами, на оновлений проєкт у державному бюджеті закладено 3,2 млрд гривень. А поки що в міністерських кабінетах розробляють професійні стандарти й узгоджують посадові обов’язки. У багатьох громадах України впроваджують власні програми із супроводу ветеранів.


Пліч-о-пліч

0%