play_arrow

Етери

Соцопитування: 15 % українців схвалюють залучення жінок до «чоловічих» професій

micВолодимир Носков today08.08.2024 33

Тло
  • cover play_arrow

    Соцопитування: 15 % українців схвалюють залучення жінок до «чоловічих» професій Володимир Носков


У супермаркетах на входах дедалі частіше можна натрапити на чоловіків старшого віку як охоронців. А жінок тепер можна побачити серед водійок вантажівок, машиністок поїздів метрополітену, комбайнерок, сантехниць, електрозварювальниць, шахтарок, операторок котелень, керівниць бригадою ремонтників залізничного настилу. Одно слово, жінок щоразу більше на тих посадах, які ще пів року або рік тому традиційно обіймали переважно чоловіки.

Такі зміни на ринку праці пов’язані з мобілізацією чоловіків до війська й дедалі частішою їхньою залученістю до оборонної сфери. Віднедавна держава спільно із центрами зайнятості запускає різні освітні програми, що допоможуть безробітним перекваліфікуватися, а жінок заохотять опановувати нові спеціальності.

Як же ставляться українці до залучення жінок, людей старшого віку, а також осіб з інвалідністю на «чоловічі» вакансії? Що потрібно для подолання дефіциту кадрів в Україні? Відповіді на ці запитання шукали соціологи Центру Разумкова. Напередодні вони презентували результати соціологічного опитування, присвяченого питанням трудових ресурсів для повоєнного відновлення України.

Дослідження провели із 6 по 12 червня у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях і місті Києві. Варто наголосити, що соціологи працювали (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській і Херсонській областях) тільки на контрольованих урядом України територіях і на яких не тривають бойові дії.

Фахівці Центру Разумкова опитали 2 016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3 %. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Як говорять соціологи, до основних актуальних проблем на ринку праці України респонденти віднесли мобілізацію працівників — 73 %, дефіцит кадрів — 53 %, відтік кваліфікованих кадрів за кордон — 48 %, тінізацію економічних відносин — 26 %, а також диспропорції між зарплатними очікуваннями кандидатів і фінансовими можливостями бізнесу — 22 %. Іще 19 % опитаних повідомили про неготовність рекрутерів і роботодавців до співпраці з кандидатами, старшими за 40 років. Нові правила мобілізації суттєво вплинули на всі сектори ринку праці в Україні, але є особливо проблематичними там, де більшість робочої сили традиційно становлять чоловіки.

Докладніше про соціологічне дослідження у подкасті «Накипіло вранці» говорили із заступником директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайлом Міщенком.


Етери

0%