play_arrow

Етери

Документування воєнних злочинів проти людей з інвалідністю

micВолодимир Носков today02.10.2024 13

Тло
  • cover play_arrow

    Документування воєнних злочинів проти людей з інвалідністю Володимир Носков


Фахівці громадської правозахисної організації з підтримки людей з інвалідністю Fight For Right розробили методологію інтерв’ювання потерпілих через воєнні злочини, скоєні російським ворогом проти українців із різними видами інвалідності. Про це днями на своїй сторінці у фейсбуку повідомила голова організації Fight For Right і правозахисниця Юлія Сачук.

Вона переконана, що світ повинен дізнатися: про викрадення дітей-сиріт з інвалідністю; про ракетні атаки по геріатричних пансіонатах і спеціалізованих лікарнях, де перебували діти з важкими порушеннями здоров’я; про депортацію до Криму жінок з інвалідністю, що перебували в Херсонському психоневрологічному будинку-інтернаті; про розстріл окупантами чоловіка з порушеннями опорно-рухового апарату у Вовчанську, що на Харківщині; нарешті, про маніпулювання людьми з інвалідністю окупаційною владою на тимчасово окупованих територіях.

Юлія Сачук наголосила, що в тих випадках, де сприяють здоров’я потерпілого, його психологічний стан, а також особливості інтелектуального розвитку, люди мають дістати право брати участь у судових процесах, присвячених конкретним воєнним злочинам, скоєним проти людини з інвалідністю.

У подкасті «Накипіло вранці» ми поговорили про те, як ведуть документування воєнних злочинів російського агресора проти людей з інвалідністю. У розмові взяли участь адвокаційна менеджерка організації з підтримки людей з інвалідністю Fight For Right Людмила Фурсова та старша радниця з питань документування і розслідування в організації «Міжнародне партнерство за права людини» Оксана Покальчук.


Етери

0%