play_arrow

Харківські історії

Як сюжет української пісні на листівці розлютив царських цензорів

mic Філіп Дикань today11.10.2024 8

Тло
  • cover play_arrow

    Як сюжет української пісні на листівці розлютив царських цензорів Філіп Дикань


Пісня завжди відігравала величезну роль для українців: вона підтримувала, об’єднувала, урешті-решт, надихала українців із покоління в покоління передавати власну історію. Українську пісню досліджували найвідоміші науковці, до неї зверталися найталановитіші композитори, а також ілюстрували видатні художники.

Ось тому й виникла ідея розповісти історію українських визвольних змагань, зображених у народній пісні, через поштову листівку — наймасовішу друковану продукцію ХХ століття. Саме спираючись на те, що протягом ХХ століття поштова листівка була доступною широким масам населення в Україні, у цій царині завжди працювали відомі українські митці. Бувало так, що творчий переказ художниками сюжету пісень дратував царських цензорів і мало не призводив до заборони певних листівок.

Є у жанрі поєднання українського пісенного мистецтва з образотворчим, а ще харківська історія. Яка саме, а також як розвивався жанр «пісенної» поштової листівки, коли виникли перші, хто з митців відтворював українські пісні на листівках, нарешті, який сюжет розлютив цензорів на початку ХХ століття — про все це у програмі «Харківські історії» розповів ініціатор проєкту «Душа народу. Сто років української народної пісні на поштовій листівці», кандидат мистецтвознавства й викладач Харківської державної академії дизайну та мистецтв Андрій Корнєв.


Харківські історії

0%