Волонтерка Оксана Савченко з Харкова, координаторка волонтерської спільноти «Українки для України», організувала у Вроцлаві акцію «Паска за донат» на підтримку ЗСУ.
В етері Радіо «Накипіло» ініціаторка акції розповіла, що напередодні Великодня у 2014–2016 роках носила паски до поранених хлопців у харківський шпиталь. Нині ж у Вроцлаві пече паски для українців і поляків, які донатять на допомогу одному з підрозділів пілотів БпЛА.
«Це невеличка група жінок, з якими ми тут згуртувалися. Серед них — викладачка івриту кардіологиня, архітекторка, багатодітна мама… Нас усього лише семеро, але кожен щось уміє робити: вишивати, шити, складати намисто. Усе те, що вміємо робити, ми монетизуємо, ярмаркуємо, викладаємо це на наш волонтерський стіл. Нині пасочки зріють», — розповіла волонтерка.
Іноді Оксані доводилося за один раз вимішувати 13 кілограмів тіста. Вона поділилася власним рецептом в етері Радіо «Накипіло».
«Цей рецепт я називаю родинним, бо інколи до замішування тіста я залучала чоловіка. Я починала вимішувати, він продовжував, а потім я на завершальному етапі долучалася, щоб відчути консистенцію тіста… Я хочу, щоб ті, хто прийде підтримати нашу акцію “Паска за донат”, знали, що її вимішують тільки руками. Це для мене важливо. Це теж частина традиції», — наголосила вона.
Родинна паска
Для приготування паски за рецептом Оксани Савченко потрібні:
- 20 яєць, з яких використовується 20 жовтків і сім білків,
- 2,5 кг борошна,
- 500 г вершкового масла,
- пачка маргарину,
- 700 мл молока жирністю 3,2 %,
- 300 г дріжджів,
- 800 г цукру.
«Починати випікати обрядовий хліб можна тільки з відповідною підготовкою. Це прочитана молитва, чиста хата, чисті думки. Завжди треба думати про тих, кому ти цей хліб понесеш, з ким ти ним поділишся», — пояснила волонтерка.
Вона додала, що продукти потрібно приготувати ще з вечора, оскільки за її рецептом вони не мають бути холодні.
«Ви маєте розтопити в 500 міліграмах молока пачку маргарину. Поки у вас закипає маргарин із молоком, в окремій великій місткості потрібно змішати 500 г борошна і 200 г цукру. У цю суміш влити маргарин із молоком. Дерев’яною лопаткою замішати опару. І далі, коли вся ця маса вистигне до 36 градусів, додати дріжджі», — поділилася Оксана.
«Далі з’єднати лопаткою все до однорідної маси. Тепер дві години опара у вас має жити самостійним життям. Ви просто прикриваєте її чистеньким рушничком і залишаєте маленьке віконечко, щоби дріжджовий запах не дуже інтенсивно вбирався», — додала вона.
За цей час потрібно відділити білки від жовтків, зважити два кілограми борошна й просіяти його. Далі 20 жовтків потрібно збити в пишну піну із цукром. Так само треба збити сім білків із цукром. Отримані суміші додати до опари. Два кілограми просіяного борошна теж потрібно додати до опари. Після цього додати до опари пів кілограма розтопленого вершкового масла.
«Вимішуйте щедро, добре й довго, наскільки стане вам сил. А далі випікайте з душею і добрим гумором. Бажаю всім смачної паски та доброї ласки», — підсумувала Оксана Савченко.
Секрети приготування тіста
Викладачка Харківського фахового коледжу харчової промисловості Державного біотехнологічного університету Вікторія Варибрус в етері Радіо «Накипіло» зазначила, що попри те, що паска — це великодній символ, нині є безліч осучаснених рецептів цієї випічки.
«Є багато секретів приготування як пасочки, яка матиме щільну структуру, так і такої, що має повітряну структуру, наче солодка вата. Тут треба знайти цю серединку, щоб це була волога, така волокниста пасочка, яку нині, мабуть, більшість хотіла приготувати й спробувати. Основні компоненти традиційні: це якісне масло та яєчні жовтки (бажано, щоб не ціле яйце, а жовтки, які надають здобності)», — пояснила фахівчиня.
За її словами, на кілограм борошна потрібно десять жовтків, але ідеальне співвідношення компонентів залежить від кількості жиру.
«Це може бути приблизно 300–350 грамів хорошого вершкового масла, орієнтовно 300 грамів цукру, обов’язково повинні бути дріжджі. Якщо ми кажемо про секрет, то треба ставитися до цих дріжджів як до живих мікроорганізмів. А це і є, власне, живі організми, яким треба створити особливі умови, щоб вони підняли нашу пасочку й змогли впоратися з оцією великою кількістю здоби, цукру, жиру й утворити повітряну структуру», — зазначила вона.
Слухайте інтерв’ю повністю в програмі «Накипіло з Володимиром Носковим».
Як доєднатися до спільноти «Накипіло»