Тексти

Масниця на Харківщині: традиційні страви та рецепт тіста для вареників від шеф-кухаря

today02.03.2025 о 08:17 340

Тло

Традиційною стравою під час Масниці на Харківщині були вареники.

Про це в етері Радіо «Накипіло» розповіла дослідниця обрядової випічки Оксана Менткевич. Вона посилалася на наукову працю «Традиційні обрядові та святкові страви українців-слобожан».

У праці йдеться про те, що на Слобожанщині люди готували вареники із сиром і сметаною. Окрім того, пироги з будь-якою начинкою, навіть із салом. Також смажили оладки та млинці, — сказала Оксана Менткевич.

Шеф-кухар Юрій Кошик розповів, що вже дуже давно готує вареники на заварному тісті. Він поділився з Радіо «Накипіло» своїм рецептом.

«Треба взяти борошно, воду, олію і сіль. У пропорції: три частини борошна, одна частина води й пів частини олії. Змішати спочатку сухим, але залити все це борошно гарячим кип’ятком. Акуратно його замісити й дати йому охолонути. Тоді, звісно, можна робити що хочеш, адже воно стає еластичним, податливим. Ти можеш робити дуже тонкі вареники, можеш робити пухкіші, можеш готувати їх на пару, можеш варити, і все одно результат буде на 98 % завжди стабільний», — сказав Юрій Кошик.

Він додав, якщо хочеться заморочитись і зробити унікальний продукт, то можна робити тісто для вареників із двох видів.

Рецепт той самий, тільки одну половину борошна робити варто на кип’ятку, а іншу таку саму частину борошна — на воді з талого льоду. Потім ці два тіста потрібно між собою з’єднати.

«У підсумку це зовсім інакший продукт, але це все одно залишається тістом для вареників. Тоді воно суперневибагливе. З нього можна наліпити, кинути в морозилку підморозити, хоч підварити, кинути в морозилку заморозити, хоч смажити відразу в олії, сирими, як гьодза. Хочеш — то вари в кип’ятку. Воно буде суперкласним у плані експлуатації», — сказав Юрій Кошик.

Крім того, кулінар розповів про свої улюблені начинки для вареників.

«Для мене вареники номер один з усього асортименту — це зі смаженою квашеною капустою і гречкою. Щороку я чекаю Різдва, щоби знову з’їсти їх. І солодкі — це вареники із чорницею. Тому що в дитинстві я чимало часу проводив на Волині, а там ягід дуже багато, і, відповідно, вареники із чорницею — це для мене класний дитячий спогад», — сказав шеф-кухар.

Юрій Кошик також дав пораду, як покращити начинку для вареників. За його словами, щоб вареники не розтікалися і не обпікали рота, треба додати в чорницю крохмаль — обсипати як цукровою пудрою. У підсумку, коли вареники варяться, цей крохмаль заварюється прямо всередині них. Коли вареники будуть готові, усередині буде не рідкий сік, а щось подібне до варення чи киселю.

Попередня публікація

Тексти

«Як виживати людям?»: яка ситуація у харківських театрах і який досвід інших прифронтових громад

У Харкові й далі діє рішення Ради оборони Харківської області, згідно з яким із міркувань безпеки театри, що не мають укриття відповідного рівня, не можуть грати на своїх сценах. Колективи вимушені проводити вистави в орендованих безпечних просторах. Радіо «Накипіло» дізналося про досвід інших прифронтових громад, зокрема Херсона та Запоріжжя. «До лінії фронту чотири кілометри». Херсон У Херсоні закривати театри після деокупації та в умовах загрози ударів не намагалися, розповів генеральний […]

today01.03.2025 17

0%