У Харкові відкриють «Благовіщенський курінь» — перше благодійне кафе польової козацької кухні
today10.04.2025 о 22:50 2111
На Благовіщенському ринку в Харкові готують до відкриття «Благовіщенський курінь» — перше благодійне кафе польової козацької кухні. Це спільний проєкт Харківського літературного музею, ресторану «Трипіччя» та благодійного фонду «Волонтерська».
Як розповів Радіо «Накипіло» засновник ресторану «Трипіччя» Микита Вірченко, ідея закладу виникла від початку повномасштабного російського вторгнення, коли команда «Трипіччя» активно волонтерила й готувала для військовослужбовців.
Команда Літмузею долучиться до формування сенсів закладу, пояснила директорка Тетяна Пилипчук. Вона наголосила, що музей — це не про минуле, а про теперішнє й спільну роботу.
«Ми не боїмося того, що Харків — торговельне місто. У Харкові базари завжди були дуже важливими. Подумати про себе не як про провінцію, а як про місто, яке може народжувати й пропонувати щось зовсім нове і яке не боїться своєї ідентичності. Тобто ми не будемо прикриватися “промисловим”, “студентським”, “інтелектуальним” і так далі. І це не просто, що Харків великий базар, а що Харків не боїться бути тим, ким він є. Важливо саме це дати. І тому це не будуть якісь там “оживлямси” або історична місцинка, де можна щось поводитися, це буде про зовсім інші принципи взаємодії як тих, хто це робить, так і тих, хто заходить туди поїсти. Це буде про зовсім інші зв’язки», — пояснила Тетяна Пилипчук.
Микита Вірченко розповів про гастрономічну концепцію «Благовіщенського куреня». У закладі їстимуть стоячи.
«Ви приходите вчотирьох, берете цілу курочку. Вам її за 20 хвилин готують від сирої до абсолютно готової — вона гаряча. Ви берете дві баночки різних солінь і п’ять лавашів, розриваєте цю курочку, укладаєте в цей лаваш, прикушуєте огірком чи маринованим помідорчиком і просто спілкуєтесь одне з одним», — сказав Вірченко.
На облаштування «Благовіщенського куреня» потрібно два мільйони гривень безповоротних інвестицій, розповіла операційна директорка благодійного фонду «Волонтерська» Мер’ям Йол. Організатори проєкту відкрили збір, розраховують на грантову підтримку, благодійні внески під час подій і приватні інвестиції.
Увесь чистий прибуток кафе перераховуватимуть на благодійний фонд «Волонтерська».
Антикорупціонер і журналіст-розслідувач Юрій Ніколов розкритикував капітальні ремонти на прифронтових територіях Харківщини. Він уважає недоцільними витрати бюджетних коштів на відновлення ліцею у Старому Салтові, який у ніч проти шостого квітня вдруге зруйнували окупанти. Гроші, які витратили на капітальний ремонт навчального закладу, було б доцільніше спрямувати на будівництво фортифікаційних споруд, висловився Ніколов в етері Радіо «Накипіло». Журналіст наголосив, що керівник військової адміністрації першочергово повинен ухвалювати державницькі рішення, а держава в період […]