Тексти

Чи можна їсти квіти: харківський біолог прокоментував кулінарний тренд із соцмереж

today18.03.2025 о 16:41 161

Тло

У соцмережах поширився новий кулінарний тренд: смакування квітами. У його просуванні взяв участь і український шеф-кухар Євген Клопотенко, який показав рецепт приготування соусу на основі стебел тюльпанів із горіхами та олією, прикрашеного пелюстками.

Є чимало видів рослин, які можна їсти, прокоментував в етері Радіо «Накипіло» старший викладач Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди Юрій Бенгус. Проте їсти тюльпани він не радить. 

«Я б і тюльпан не їв у сирому вигляді. По-перше, ми не знаємо, де і як ці рослини вирощували. По-друге, у природі багато отруйних рослин. Наприклад, майже всі первоцвіти отруйні. Коли ви побачите проліски або підсніжники, не тягніть їх до рота, вони отруйні», — наголосив Бенгус. 

«Є чимало видів рослин, які їдять тисячі років. В інших країнах це роблять. Ми не звикли до цього. Наприклад, понад дві тисячі років на Сході є звичка їсти лілійник. Є така квітка, досить поширена та витривала, яку приблизно п’ятсот років вирощують у нас у Європі. На Сході її вирощують саме як овоч. Тобто ці квіти додають до салатів і супів, смажать у клярі й таке інше», — сказав біолог. 

За його словами, ці квіти споживають у їжу як овочі.

Слухайте інтерв’ю повністю у програмі «Накипіло з Філіппом Диканем».  

Фото: «Українська правда»

Як доєднатися до спільноти «Накипіло»

0%